Design Consultation . Santa Monica, California
$_SERVER[REQUEST_URI] = /projects/199601.php
sectionname() = Projects
pagename() = 199601

Click on an image to go to the gallery.
The Slammer
Las Vegas, NV
March 1994 to January 1996

The primary residence for Penn Jillette in Las Vegas was a 2,500 square foot addition to an existing 1,500 square foot house. We joined our new architecture to the old using a cylindrical stair tower as a hinge point.

The residence which we completed for Penn Jillette in 1996 was, ultimately, a very successful design for the way he occupied the house. Rarely a week went by during the first two years that we didn't receive an email message from him praising one aspect of the design or another. His comedy and magic show toured the country and each time he returned home he discovered the charms of the house anew.

The general scheme of the building is a single layer of spaces wrapped around a courtyard (which is treated as a large outdoor room, rather than separated as an exterior space). The outside of the house is prison-like and the courtyard interior is defined by a series of brightly-colored stucco walls and, at night, neon-like lighting. The courtyard is a microcosm of the Strip. Mr. Jillette refers to the house with a prison name, and as the project was under way called it Prison and Paradise saying, "You don't want to knock on the door, but once you are inside you never want to leave."

In the seven years since it was completed the house has been on over a dozen home shows. Soon after its completion it won the following awards:

Every artist in search of freedom needs a great patron. Mr. Jillette is ours. In the decade since he first purchased his "crazy A-frame in the desert," we have continued to add to it. It is represented in our portfolio in the following projects:

   description location
The Slammer: Filter Haus Las Vegas, NV
The Slammer: Vintage Nudes Studio Las Vegas, NV
The Slammer: Cellblock B Las Vegas, NV
The Slammer: Ranger Station Las Vegas, NV
The Slammer: Crazy Grass Las Vegas, NV
The Slammer: Motor Court Las Vegas, NV
The Slammer: Entry Terrace Las Vegas, NV

Key to our success there in the southeast corner of the Las Vegas basin is Mr. Jillette's willingness to collaborate. The very parable that generated the original design was something he offered during dinner. While we were selecting colors for the original interior he was quick to pick some startling bold colors which have certainly contributed to the visibility and memorability of the house ("I'm attracting to bright colors, like a parakeet"). His courage to allow us to work impeded and his trust that our finished product would provide the functions that he outlined at the start of each project meant that we have created things far outside the normal envelope of residential design. This is appropriate for someone who has, in general, lived outside usual definitions.

When we began working on the Slammer it was an odd structure to find in the middle of the desert: a chalet with a steep a-frame roof. In 1994 the street running past the house had only recently been paved and there were only a few other houses on in. A dozen years later the street is crowded with houses and even has the entrance to a housing development on it. But when we first walked the site with Mr. Jillette you could see the lights of The Strip glittering a few miles away. Studying a map of the city we realized that the original house, most likely through coincidence, pointed directly at The Strip and that the angle of the original Las Vegas Blvd. The house sat on a road which, like nearly all the original roads in Las Vegas, was on a strict compass grid. We incorporated this grid shift (and increments of it) into our plan for the original addition. (See [Generating Geometry] and the related [Plan Obsession] for more explanation.)

The cylindrical tower marks the hinge-point of the old and new structures. The driveway brings arrivals onto the site from the corner and draws them along a center line of the cylinder and then slips them south along the length of the new building.

A seventy foot long lap pool in the courtyard allowed us to start developing a strong secondary axis on the western edge of the courtyard. This is continued with a lines of fruit and nut bearing trees and, to the south, (originally) there was a ramp of soil (from the excavation of the pool). This ramp was as long as the pool and rose from the floor of the desert up to the height of our client (six foot six inches).

Mr. Jillette wanted to be able to have overnight guests stay at the house without having them worry about interrupting his unusual schedule (when he is performing he doesn't get to bed until the early hours of the morning). After experimenting on the existing house (having him walk on the front porch for two laps if he was going from the bedroom to the kitchen for a snack) we determined that we could have the master bedroom suite separated from the rest of the house. To get to his bedroom, or back to the main house from his bedroom, Mr. Jillette walks seventy-five feet outside along a catwalk overlooking the courtyard.

When we realized the success of that portion of the design we continued it by having his office also separate. (Eventually we joined the office and master suite with the [Vintage Nude Studio] addition, but originally his office was reached by a set of steel stairs up from the catwalk.)

In the following projects it is easy to lose sight of the original Slammer, but it did have:

Click on an image to go to the gallery.